ساحت بیبنیاد اقتصاد
تقی آزاد ارمکی
❇️ اتفاقات مهمی در ایران امروز رخ داده است. ما به نوعی دچار فروپاشی اقتصادی هستیم. اینکه حوزه اقتصاد اعلام فروپاشی کرده، اتفاق مهمی است. اعلام این وضعیت مهم است وگرنه ما پیشتر دچار مشکلاتی بودهایم. به دلیل اینکه هیچ عنصری که سازوکار اقتصاد در ایران مدرن را استقرار دهد، وجود نداشته است. اگر ساحتِ اقتصادی را حوزه تولید، مصرف، سازمانهای اقتصادی، نظام بانکداری و مالی و مبادلاتی و... در نظر بگیریم و ساختار نظام حقوقی مالی نیز داشته باشیم، مساله طور دیگری تعریف میشود اما در ایران مدرن عملاً از این فضا فاصله گرفتهایم.
❇️ حالا همه جامعه به عرصه اقتصاد سرازیر شدهاند و ما شاهد بلبشوی بازار هستیم. این اتفاق مهمی است که یک خوبی ناخواسته جدی دارد؛ ظهور این وضعیت نشان داد اقتصاد در ایران نهاد و ساحت بیبنیاد است! نشان داد اقتصاد عرصه و سازمانی بیصاحب است! اینجا باید اقتصاددانان ایرانی شروع کنند به مفهومپردازی! اما آنها کجا هستند؟
❇️ نقدهایی به مدیریت اقتصادی کشور وارد است که چرا اقتصاددانان نقشی در مدیریت اقتصاد ندارند و حتی اجازه حضور ندارند. اخیراً هم اقتصاددانان خواستار اصلاحات در ساحت و ساخت نظام اقتصادی شدند اما پاسخی از سوی دولت و حاکمیت دریافت نکردند.
-مشکل اینجاست که کنش و رفتار اقتصادی دست دولت است. رفتار اقتصادی دولت با اینکه کسانی وجود داشته باشند که مستقل از نهاد دولت یا در ارتباط با دولت بیایند اساس اقتصاد را سروسامان دهند، فرق دارد. جالب است در شرایط فعلی دولتی داریم که وزیر اقتصادش استیضاح شده و وزیر اقتصاد ندارد و دولت دارد کار میکند! نظام بانکی دچار فساد بوده و هیچ تغییر بنیادینی در نحوه ساختار نظام بانکی رخ نمیدهد! شرایط فعلی اقتصادی نشان میدهد اساساً آدمی در عرصه اقتصاد کشور وجود ندارد! نشان میدهد اقتصاد ضعیفترین عرصه نظام علمی و دانشی کشور است. اقتصاددانان دچار ضعف مفهومی و نظری هستند.
❇️ فهم ابتدایی این است که ما بپذیریم شکست خوردهایم. دولت به عنوان متولی اقتصادی اعلام رسمی کند که شکست خورده است اما شما میبینید هنوز دولت سعی دارد با سیاستهای حمایتی شکست خود را لاپوشانی کند و میخواهد با توزیع دو بسته تخممرغ و مرغ و... مشکل را حل کند. مگر آمریکا که قبل از اوباما اعلام میکند ما دچار فروپاشی اقتصادی و بحران بنیادی هستیم، منجر به فروپاشی کلی شده است؟ شکل نظامهای سیاسی هیچ فرقی با هم ندارد. ما هستیم که این دو را همسان قلمداد میکنیم و با اعلام شکست سیاستهای اقتصادی، مفهوم فروپاشی را از درون آن استخراج میکنیم. حاکمیت نباید نگران باشد.
❇️ کسانی هستند که هر تغییری را به منزله فروپاشی تلقی میکنند. از قدیم چنین بدبینیای نسبت به جامعهشناسی ایران وجود داشته است. هر بار تحلیل یا پژوهشی درباره امر اجتماعی ارائه شده است، مهر محرمانه خورده و بایگانی شده است. اما واقعیت این است که جامعه ایران تغییر کرده و اکنون در درخشانترین دوره تاریخی است. از نظر شکلگیری نظام سیاسی و مردم در بهترین دوران است. نظام سیاسی باید بیاید با متفکران خود در حوزههای مختلف روی زمین گفتوگو کند و خود را از بحران نجات دهد نه اینکه هر تحلیلی را به منزله زمزمه فروپاشی تلقی کند. ادبیات مسوولان ما و طرفداران آنها با ادبیات بیبیسی و صدای آمریکا فرقی نمیکند. آنها از فروپاشی میگویند. ما هم از فروپاشی میگوییم. یک ماشین وقتی یک چرخش پنچر میشود به منزله اسقاط ماشین نیست! اقتصاد، لاستیک این خودرو است. جامعه بر اساس ساحت اقتصادی شکل میگیرد. وقتی اقتصاد دچار میرایی میشود حوزه اجتماع نیز دچار آسیب میشود.
👈 تجارت فردا