لزوم گسترش دایره نخبگانی در آسیبشناسی مسجد
به گزارش ایکنا؛ آنها که دهه ۶۰ و دوران دفاع مقدس را تجربه کردهاند حضور پرشور مردم در مساجد را یکی از ویژگیهای آن روزگار معرفی میکنند و گاه به آن ایام که عبادت جمعی و فعالیت اجتماعی در مسجد محله با بالاترین کمیت و کیفیت انجام میشد حسرت میخورند. عموم مردم که باورهای دینی با زندگی آنان پیوند خورده است امروز از خلوتتر شدن مساجد دلخورند و انتظار دارند مسجد در جایگاه محیطی آرامشبخش و سالم پررونق باشد و از حاشیهها دور بماند تا بتوانند در آن به عبادت و فعالیت بپردازند.
مرکز رسیدگی به امور مساجد در شش یا هفت سال گذشته رویکرد جدیدی را در قبال مدیریت مسجد اتخاذ کرده است که نمایشگاه تخصصی مدیریت مسجد نمونهای از آن است. این رویکرد سعی دارد با کارآمد کردن مدیریت مسجد با استفاده از الگوهای مختلف فرهنگی، اقتصادی و ... کارکردهای اصیل مسجد را احیا کند و از نظر جمعیت به این مکان رونق بیشتری ببخشد. اما به راستی آیا مساجد واقعاً کمرونق شدهاند؟ رونق مسجد چه تعریفی دارد؟ کمیت حضور مردم در مسجد مهم است یا کیفیت آن؟ باید به دنبال ایجاد کارکردهای اجتماعی و مؤثر در مساجد باشیم یا افزایش حضور مردم؟ اینها سؤالاتی است که فعالان و سیاستگذاران این حوزه باید پاسخی علمی به آن بدهند و برای این پاسخ از همه ظرفیتهای نخبگانی کشور استفاده کنند.
دقیقاً مشخص نیست که الگوهای مدیریتی مرکز رسیدگی به امور مساجد که در نمایشگاه تخصصی آن به نمایش گذاشته شد و از این پس نیز دائماً نمایش داده میشود چه میزان از نظرات جامعهشناسان و آسیبشناسان اجتماعی با سلایق گوناگون بهره برده است. در حالی که به نظر میرسد دغدغه تحولآفرینی در مدیریت مسجد با حمایت جدی از پایاننامههای دانشجویی مرتبط با مسجد و به کارگیری همه ظرفیتهای دینپژوهی در کشور به نتیجه مؤثر میرسد. از سوی دیگر جامعهشناسان دین و دینپژوهان معاصر در این حوزه فعالیت بسیار کمی دارند، به گونهای که جامعهشناسی مسجد و آسیبشناسی آن از مهجورترین مطالعات جامعهشناسی دینی در کشور است!
با این مقدمه میتوان گفت اقدام مجله «خیمه» در جدیدترین شماره خود (۱۲۷) در برگزاری مناظره میان حجتالاسلام مجتبی صداقت، معاون فرهنگی مرکز امور مساجد و سیدجواد میری، جامعهشناس و پژوهشگر برجسته دینی، قابل تحسین است.
میری در این مناظره میگوید که در جوامع مسیحی تعداد حضور مؤمنان در کلیسا نشانی از کیفیت دینداری آنان و شاخصی برای سنجش میزان دینداری در جامعه است، اما در اسلام تعداد حضور مؤمنان در مسجد نشاندهنده چنین شاخصی نیست؛ به خصوص در دوره معاصر که زندگی دوران کشاورزی به زندگی مدرن شهری تغییر کرده است و بنا به دلایل متعدد افراد مجبورند در خانه خود و کارمندان در اداراتشان نماز بخوانند. البته این جامعهشناس دینی تأکید میکند که وجود مکانهایی مقدس در دوران مدرن حائز اهمیت است، چراکه تشدید ازخودبیگانگی در انسان و اضطراب درونی را کنترل میکند و همچنین اگر وجه مردمنهاد بودن آن تقویت شود، فواید اجتماعی قابل توجهی به جامعه میرساند.
در مقابل این نظر، صداقت اعتقاد دارد که بنا به حدیث نبوی و سیره بزرگان اسلام، حضور مؤمنان در مسجد شاخصی از میزان دینداری آنهاست و اگر امروز افراد مسجد را نمازخانه میبینند، حاصل کمکاری سیاستگذاران است. صداقت همچنین از سیاستهای فرهنگی در ۷۰ انتقاد کرده و ایجاد فرهنگسراها در آن زمان را موازیکاری با مسجد دانسته است. او جمهوری اسلامی را از دولتهایش متمایز میداند و میگوید که دولتها سیاستگذاری درستی در قبال مساجد نداشتهاند، حتی صدا و سیما نیز در طول ۲۰ سال گذشته به کار جدی و تولید برنامههای تأثیرگذار درباره مسجد نپرداخته است.
در ادامه این مناظره میری به مواضع سیاسی ائمه جماعات میپردازد و میگوید در شرایطی که ائمه جماعات عموماً به یک طیف سیاسی تعلق دارند و مواضع خود را در مسجد تبلیغ میکنند، نمیتوان انتظار داشت که همه اقشار مردم و جوانان در این مکان فعالیت کنند. او همچنین کارکرد پایگاههای بسیج مساجد را صرفاً در اوایل انقلاب مثبت ارزیابی میکند که مساجد در خطر کمین منافقین و افراد ضدانقلاب بودند. عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی یادآوری میکند که در جوامع توسعهیافته همه مراکز نظامی باید از شهرها خارج شوند و آرامآرام تحول نهادی و سازمانی درباره مساجد را بپذیریم.
معاون فرهنگی امور مساجد در قبال این موضع میری میگوید که در هیچ مسجدی کار سیاسی به معنای جناحی انجام نمیشود و فقط ائمه جماعات با گرایشهای مختلف سیاسی در مساجد فعالیت میکنند، اما اگر نظر خود را تبلیغ کنند به آنها تذکر داده میشود. او همچنین درباره پایگاههای بسیج معتقد است که این پایگاهها در مساجد جنبه نظامی ندارند و به کار فرهنگی میپردازند که نیاز جوانان است.
این خلاصهای از میزگرد بررسی کارکرد مساجد در چهل سالگی انقلاب با عنوان «مسجد، قربانی سیاستگذاری یا سیاسیکاری؟» است که در جدیدترین شماره مجله «خیمه» به مدیرمسئولی حجتالاسلام محمدرضا زائری منتشر شده است و مطالعه آن به دغدغهمندان این حوزه توصیه میشود.
گفتنی است ایکنا نیز مدتی قبل بنا به رسالت قرآنی خود در ترویج فرهنگ مسجد به برپایی گفتوگویی آسیبشناسانه درباره مسجد با مجید ابهری اقدام کرد؛ متن آن گفتوگو را اینجا بخوانید.
عالی بود دمتون گرم
خسته نباشید